(Weer) in contact met je collega’s

Als je het afgelopen jaar de onderzoeken naar de verhouding thuis of op kantoor werkt er op naloopt, valt er een ding op. We willen naar kantoor voor de sociale interactie en saamhorigheidsgevoel. In het begin van de lockdown was dat nog onderschikt aan het niet hoeven praten met de (minder geliefde) collega en de vrijheid thuis. Nu weten we beter. Als ik alleen al kijk naar onze eigen situatie, zie je dat collega’s (waaronder ikzelf) vragen om een of twee dagen op kantoor te mogen werken

Door: Yoni Matser

Hybride vergaderkamer

Wat betekent dat voor kantoor?

Toch ziet het er naar uit dat er een parttime aanwezigheid op kantoor gaat komen. Of het nu 2 of 3 dagen wordt. Daar zijn de experts het nog niet over eens, noch hoe het kantoor de mensen moet faciliteren in deze andere manier van werken. Waar de meeste theorieën wel heen gaan, is dat het kantoor wordt ingezet voor het samenwerken. Werkplekken worden vervangen door (open) vergaderplaatsen, die in contact staan met de thuiswerkers en andere stakeholders.

En de rest doe je maar thuis!

Concentreren en produceren doe je dan ook thuis. Er is (of er moet snel een komen) thuis een goede werkplek voor iedereen, die straks “post-COVID” (dus zonder de constante stoorfactor van kind, partner en/of huisdier) een goede omgeving moet bieden om geconcentreerd werk te doen, dat beter resultaat geeft als je alleen werkt. Veel werkgevers faciliteren gelukkig al deze spullen, zodat het ook vol te houden is achter je bureau

Maar; hoe zit dat dan met de “zachte” interactie?

Met bovenstaande zijn de meeste zaken straks goed ingericht voor het werken vanuit huis en kantoor. En toch gaat er iets mis. Uit onderzoek van XpertHR onder 800 HR professionals, blijkt dat er een hoger ziekteverzuim is. En daar valt een hoge stijging psychische klachten onder.

Als ik met klanten of met kennissen praat, je hoort vaak dat het werken heel efficiënt is geworden. En dat bedoelen ze dan niet positief. Er zijn weinig momenten meer om ouderwets een “bakkie koffie” te doen. Of gewoon even het weekend of een hobby te bespreken. En dit geldt ook vanuit het (hoger) management. Op dat vlak valt er genoeg te verbeteren.

Bestaande techniek anders toepassen

Wat ons betreft is er een manier om deze communicatie te verbeteren. En deze komt uit een, wat mij betreft, logische hoek.

Digital Signage

Veel bedrijven gebruiken digital signage al om de interne communicatie op displays binnen het bedrijf te tonen. Deze informatie is prima naar de (thuis)werkplek te brengen. Onze partner Telelogos heeft hiervoor een nieuwe tool genaamd Channels. Kort gezegd, kun je hiermee ieder beeldscherm van een werkstation (pc of laptop) voorzien van een applicatie om content te tonen. Dit kan in de vorm van een melding (net als die ene nieuwe mail toont rechtsonder) of screensaver.

Ik denk dat je hiermee de “zachte” kant van communicatie meer naar de thuiswerkplek brengt. Nieuwtjes, informele (virtuele) bijeenkomsten, noem het maar op.

En zo krijg je je collega net even iets meer betrokken dan dat het nu is. En daarmee krijg je blijere mensen.

Yoni Matser is salesmanager bij Avesqo. Door te willen begrijpen welke problemen of uitdagingen jij als relatie van Avesqo hebt op het gebied van vergaderen en presenteren (met of zonder videoconferencing), zoekt hij altijd de strategische weg met je. Juist omdat de techniek in een razend tempo verandert.

AL ONZE PARTNERS